Стандарти і ергономіка на кухні

Ви вчините мудро, якщо, перш ніж планувати розташування меблів на кухні, постараєтесь розібратися і зрозуміти основні закони та принципи такого планування. Справа в тому, що сьогодні виробники кухонь на замовлення готові задовольнити абсолютно будь-який запит споживача, виготовити тумби та антресолі будь-якого розміру і закрити їх найдивовижніших барв фасадами. Тому частина турбот з планування кухні автоматично перекладається на плечі покупця.

З одного боку, це добре. Ніхто краще за Вас не знає, як Вам буде зручно і які звички господарювання склалися у Вашій родині. З іншого боку, звичайному покупцеві дуже часто не вистачає спеціальних знань, а персонал салону також не завжди може вказати на якісь невідповідності Вашого ескізу законам ергономіки.

На жаль, норми, розроблені для масового меблевого виробництва в радянські роки, багато в чому застаріли, оскільки прив’язувалися до способу життя "середньостатистичного радянського громадянина", мешканця типової малогабаритної квартири. Характерний приклад – принципи зонування простору кухні, що визначали "послідовність робочих місць відповідно до технології приготування їжі": зона зберігання продуктів, посуду, столової білизни, кухонних приладів; зона для чищення, мийки, сушіння посуду, оброблення продуктів; зона теплової обробки їжі і так далі.

Сьогодні наш спосіб життя дуже змінився: посуд все частіше миють посудомийні машини, варильні панелі вбудовуються в будь-яке місце робочої поверхні, духовки можна розташовувати вище рівня столу, щоб не згинатися в три погибелі, дістаючи пиріжки… Все це робить зонування досить умовним поняттям.

Та все ж деякі норми облаштування приміщення кухні зберігають своє універсальне значення. Це, скажімо, стандарти висот робочих поверхонь, які пов’язані виключно з антропометричними даними (простіше кажучи, середнім ростом європейської жінки).

Найбільш зручні висоти робочих місць.

Стандартної висотою робочої поверхні для кухні вважається 850 мм, на цій висоті відбувається основна діяльність на кухні:

  • первинна обробка і підготовка продуктів;
  • оброблення тіста;
  • власне теплова обробка продуктів (варіння і смаження) – конфорочна частина плити;
  • місце для остигає посуду;
  • мийка посуду.

Проте так звані стандартні висоти прийняті, виходячи з того, що середньостатистичний зріст чоловіка = 1750 мм, а середньостатистичний зріст жінки = 1580 мм. Тому, якщо є така можливість, бажано при замовленні меблів обов'язково зробити коректування під свої параметри росту. З тієї ж причини виробники навіть серійних меблів можуть злегка відступати від норми 850 мм. Наприклад, скандинавські фірми частіше орієнтуються на 900 мм, тому що зріст середнього скандинава є вищим.

Також слід пам’ятати, що відстань від стільниці до нижнього краю навісної шафки повинна становити не менше 450 мм. Прийнятий стандарт – 550 мм.

Висота підстави від підлоги до шафи (звичайно це прикриті декоративним цоколем ніжки) має бути не менше 100 мм, заглиблення цоколя від рівня фасаду – не менше 40 мм, звисання стільниці щодо рівня фасаду – не менше 20 мм.

 

Замовити консультацію
Отримати консультацію