1. Загальні правила
Кухонні меблі повинні зберігатися і експлуатуватися в сухих і теплих приміщеннях, що мають опалення та вентиляцію, при температурі не нижче +10° і не вище +40 ° при відносній вологості повітря 65-85%.
Також меблі для кухні мають бути захищені від тривалого впливу прямих сонячних променів і опалювальних приладів, що розташовані поруч. Їхній вплив може викликати зміну кольору (потьмяніння) фасадів, в окремих випадках можуть з’явитися тріщини лакового покриття.
Поверхні кухнних компонентів слід оберігати від потрапляння вологи, щоб уникнути розбухання каркасів, фасадів з дерева, фасадів з МДФ і стільниці, відклеювання крайок на бічних поверхнях.
Неприпустимо попадання на лакові поверхні кухонних меблів рідин, що розчиняють лакофарбові плівки (спирт, ацетон, бензин).
Не допускається ставити на стільницю розпечені предмети. Бажано, щоб предмети, які Ви ставите на робочі поверхні, мали температуру не більше 100 градусів.
Не допускається проводити роботи, пов’язані з механічними впливами на покриття (нарізка овочів, відбиття м’яса тощо). Всі роботи гострими предметами проводитися тільки на спеціальних дошках для нарізання.
Пам’ятайте, що більшість дверцят шаф і тумб можуть відкриватися на кут не більше 110 градусів. Будьте обережні: при спробі відкрити двері на більший кут петлі можуть вийти з ладу. При ослабленні кріплень дверцят їх необхідно підтягувати.
При використанні меблевих виробів не слід докладати надмірних зусиль для відкривання дверцят, висувних ящиків та інших рухомих частин. Їх належна робота забезпечується шляхом регулювання петель, або змащення направляючих рейок парафіном чи аналогічним за своїми фізико-хімічними якостями неагресивними засобами.
Для догляду за кухнею потрібно використовувати спеціальний засіб по догляду за меблями. Щоб уникнути пошкодження поверхні меблів кухні не можна використовувати зернисті (абразівосодержащіе) порошки. Уникайте тривалого зволоження деталей меблевого гарнітура. Видалення пилу з поверхні елементів кухні слід виробляти сухою м’якою тканиною (фланель і т.п.).
2. Догляд за дерев'яними та шпонованими кухнями
Меблі для кухні, виконані з масиву натурального дерева і шпону, особливі. І доглядати за ними потрібно ретельно і не поспішаючи. Тут звичайні "мильні розчини" не підійдуть.
Для догляду кухонь з натуральної деревини, покритих лаком, потрібні спеціальні засоби, які дбайливо очищують саме такі поверхні.
Ще один популярний матеріал – це МДФ (похідне з деревини високої щільності і вологостійкості), покритий плівкою ПВХ або емаллю.
Фасади з МДФ – це воістину досягнення меблевої промисловості і справжній подарунок господині. Але так як в основі МДФ лежить все та ж натуральна деревина, то за своєю екологічністю ці фасади не поступаються натуральному масиву. Емалеве або плівкове покриття і сучасна "безкромочна” технологія роблять їх абсолютно некапризними у догляді. Такі мебл
3. Догляд за кухнями з ДСП
Ще один дуже популярний матеріал для виробництва меблів – ДСП. Але роблять з нього в основному корпусні кухні та окремі елементи – полиці, верх, низ, боковини. Догляд за ними простий і невибагливий.
Сучасна якісна плита ДСП має у своєму сертифікаті клас емісії Е-1, а її торці обробляють пластиковими або меламіновими крайками. Тому вона витримає будь-яку чищення. Головна умова – не залишайте торці вологими. Ніяка кромка не захистить від проникнення вологи всередину плити на стику кромки і ДСП, від чого вона може розбухнути.
і можна мити, протирати і обробляти різними засобами без особливих протипоказань (головне, щоб вони не містили хлору). Поправку робимо тільки на глянець. Глянцева поверхня, як і будь-яка лакова або полірована, не терпить абразивності порошків і щіточок. Але і дихати на неї до запотівання з подальшою протиранням м’якою ганчіркою теж не обов’язково. Досить будь-якого засобу на мильній основі.
4. Стільниця
Що експлуатується на кухні в першу чергу і найактивніше? Звичайно, стільниця. Саме на ній розташовується маса дряпаючих металевих підставок, кухонні аксесуари та побутова техніка. Саме на неї і акуратно кладуться і поспіхом кидаються під час готування всілякі вилки, ложки і ножі.
Як правило, якісні стільниці навіть при її надактивній експлуатації нічого не загрожує. Але й тут треба знати правила догляду, який має свої нюанси. По-перше, різати і відбивати продукти потрібно все-таки на дошках для нарізання, а не прямо на стільниці. По-друге, ставити дуже гаряче прямо на поверхню стільниці не можна, а якщо ставити, то лише на кілька хвилин. По-третє, не давати воді застоюватися в місцях стику стільниць між собою і в місцях стику стільниці та її кромки.
Окремо варто поговорити про очисники повітря і вентиляцію, які також служать важливим засобом догляду за кухонними меблями. Правильно розрахувати параметри і підібрати відповідну по дизайну конструкцію витяжки зовсім не складно, а результат Вас порадує – кількість жиру, що осідає на меблях, різко скоротиться.
5. Експлуатація фасадів МДФ + плівка ПВХ
1) Загальні рекомендації:
2) Рекомендації по догляду:
3) Рекомендації по установці: