Головна СтаттіСтандарти і ергономіка на кухні

Стандарти і ергономіка на кухні

Перш ніж планувати розташування меблів для кухні, непогано зрозуміти основні закони і принципи.
Справа в тому, що сьогодні виробники кухонь на замовлення готові задовольнити абсолютно будь-який запит споживача, виготовити тумби та антресолі будь-якого розміру і закрити їх самими немислимими фасадами. Тому частину турбот з планування кухні автоматично перекладається на плечі покупця.

З одного боку, це добре: ніхто краще за вас не знає, як вам буде зручно і які звички господарювання склалися у вашій родині. З іншого боку, простому покупцеві не завжди вистачає спеціальних знань, а персонал салону не обов’язково вкаже на будь-які невідповідності вашого ескізу законам ергономіки. На жаль, норми, розроблені для масового меблевого виробництва в радянські роки, багато в чому застаріли, оскільки прив’язувалися до способу життя “середньостатистичного радянського громадянина”, мешканця типової малогабаритної квартири. Характерний приклад – принципи зонування простору кухні, що визначали “послідовність робочих місць відповідно до технології приготування їжі”: зона зберігання продуктів, посуду, столової білизни, кухонних приладів; зона для чищення, мийки, сушіння посуду, оброблення продуктів; зона теплової обробки їжі і так далі. Сьогодні наш спосіб життя дуже змінився: посуд все частіше миють посудомийні машини, варильні панелі вбудовуються в будь-яке місце робочої поверхні, духовки можна розташовувати вище рівня столу, щоб не згинатися в три погибелі, дістаючи пиріжки … Все це робить зонування досить умовним поняттям.
Та все ж деякі норми облаштування приміщення кухні мають, що називається, неминущу цінність. Це, скажімо, стандарти висот робочих поверхонь, які пов’язані виключно з антропометричними даними (простіше кажучи, середнім ростом європейської жінки).
Найбільш зручні висоти робочих місць
Стандартної висотою робочої поверхні для кухні вважається 850 мм, на цій висоті відбувається основна діяльність на кухні:
1. Первинна обробка і підготовка продуктів
2. Оброблення тіста
3. Власне теплова обробка продуктів (варіння і смаження) – конфорочна частина плити,
4. Місце для остигає посуду
5. Мийка посуду

Проте так звані стандартні висоти прийняті, виходячи з того, що середньостатистичний зростання мужщіни = 1750 мм, а середньостатистичний зростання жінки = 1580 мм, відповідно, бажано, якщо є така можливість, при замовленні меблів, потрібно робити коректування під свої параметри. Тому виробники навіть серійних меблів можуть злегка відступати від норми 850 мм. Наприклад, скандинавські фірми частіше орієнтуються на 900 мм, тому що зростання середнього скандинава більше. Слід пам’ятати, що відстань від стільниці до нижнього краю навісного шафки повинна становити не менше 450 мм. Прийнятий стандарт – 550 мм. Висота підстави підлогової шафи (звичайно це прикриті декоративним цоколем ніжки) – не менше 100 мм, заглиблення цоколя від рівня фасаду – не менше 40 мм, звис стільниці щодо рівня фасаду – не менше 20 мм.

Читайте також:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>